ik zoek een advocaat.

Advocatuur wil wetgevend initiatief rond vrijspraak minderjarige zonder bijstand

dinsdag 16 maart 2010

De Orde van Vlaamse Balies is blij te vernemen dat een Antwerpse rechter vorige maand rekening heeft gehouden met het recht op bijstand van een advocaat voor een minderjarige bij zijn ondervraging, zoals art. 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) voorschrijft.

De OVB meent dat definitieve vonnissen en arresten die in strijd zijn met de Salduz-principes een riskante toekomst hebben als ze worden aangevochten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het arrest Salduz stelt dat een verdachte van bij het allereerste verhoor recht heeft op een raadsman. In Belgiƫ staat dit principe niet expliciet in de wet vermeld. De Orde dringt aan op een wetgevend initiatief en heeft al in april 2009 haar advies aan de minister van Justitie bezorgd. Zie www.advocaat.be